Boek laten schrijven

Voor wie heel graag een boek wil maken, maar niet weet hoe

‘Waarom schrijf je hier geen boek over?’ Krijg je dat regelmatig te horen?

Of je hebt een verhaal waar je een boek van wilt maken, maar je hebt geen idee hoe? Schrijven is namelijk niet jouw favoriete bezigheid, laat staan dat je een heel boek gaat schrijven. Maar als je jouw verhaal mag vertellen, dan gaat je dat prima af.

Of je vindt schrijven geen probleem, maar wanneer zou je dat moeten doen? Je werk, je gezin, je hobby’s, die vragen al je tijd. Hierdoor komt je boek er niet en krijgt je verhaal geen woorden.

Wat als…

… iemand wél woorden aan je verhaal geeft?
… iemand naar je verhaal luistert en het omzet in een boek?

Dat is wat ik als schrijver voor jou kan doen.

En dat doe ik als ghostwriter. Dat betekent dat ik anoniem blijf, dus jouw naam staat op de cover. Het is tenslotte jóuw verhaal.

Twijfels

  • Maar jij kent me niet, hoe kun je mijn verhaal vertellen?
  • Hoe weet ik of mijn verhaal echt de moeite waard is?

Dat klopt, ik ken je niet, maar dat is juist goed. Zo kan ik objectief naar je verhaal luisteren en onbevooroordeeld jouw boek structureren en schrijven.

Ik schrijf op wat jij vertelt, maar dan mooi gestroomlijnd.

En jouw verhaal is de moeite waard, want iedereen houdt van mooie verhalen, dus ook van de jouwe. En er is altijd ruimte voor nóg een mooi verhaal. We begonnen al met verhalen te vertellen in de oertijd, rond het kampvuur, en dat zal nooit stoppen.

Boek laten schrijven

Hoe ziet mijn boektraject eruit?
We gaan eerst samen om tafel zitten:

  • We bespreken nauwgezet wat voor soort boek je voor ogen hebt (bijvoorbeeld een boek over je vak of een persoonlijke geschiedenis).
  • We bepalen zaken als doel, doelgroep en structuur.
  • We maken een tijdsplanning.
  • We bepalen hoe jij het liefst mij de inhoud voor je boek levert (b.v. via interviews).

Daarna gaan we aan de slag! Jij vertelt en ik schrijf, schrap en schaaf.

Extra

Natuurlijk ben je er nog niet als je boek is geschreven, daarna moet het nog worden gedrukt en verspreid. Daarbij geef ik je advies, zodat je de juiste volgende stappen zet.

Over mij

Ik mocht er maximaal zeven per keer meenemen, en altijd moest ik er een paar terugleggen. Stapels boeken heb ik als kind uit de bibliotheek gehaald. Tijdens vakanties las ik vaak de hele dag, liefst in bed.

Toen ik een studie moest kiezen, gaf mijn opa mij het beste advies ooit: ga doen wat je leuk vindt. Het maakt niet uit wat, zorg gewoon dat je er heel goed in wordt. En dat is wat ik deed: ik ging Nederlands studeren. Elke week boeken lezen en daar presentaties en scripties over schrijven. Mijn opa knikte goedkeurend.

Inmiddels ben ik al bijna 20 jaar schrijver, eindredacteur, schrijfcoach en ghostwriter. Vele teksten heb ik geschreven, gelezen en nagekeken. Voor vrouwenbladen als de Viva en Grazia, voor mannenbladen als Computer!Totaal en Discovery Magazine. Ook voor heel veel boeken bewerkte ik de teksten en ik schreef daarnaast boeken als ghostwriter.

Maar ik werkte vooral voor tijdschriften en er kwam een moment dat ik er genoeg van had en op zoek ging naar ‘iets anders’. Ik deed een vooropleiding aan de kunstacademie. Ik heb zelfs een webshop gehad. Om erachter te komen dat ik niet zonder tekst kan. En ik dacht weer aan mijn opa: ga doen wat je leuk vindt. Het antwoord was simpel: boeken maken (en lezen), dat is wat ik het allerleukst vind.

Janin Wensink

Foto: Perfect Portret

Wil je graag mijn hulp bij het realiseren van je boek? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend ‘boekgesprek’!


Klantervaringen

Kelly Otte, Onbezorgd Vliegen, hielp ik als co-writer met zijn boek ‘Overwin je vliegangst’.

‘Heel prettig aan de samenwerking was dat Janin goed meedacht, begreep wat ik wilde en flexibel was. We hadden regelmatig contact. Vooraf twijfelde ik of de teksten niet te formeel zouden worden, maar dat was onnodige zorg.

Schrijven is een specialisme! Pas toen ik de correcties van mijn teksten zag, realiseerde ik me dat. De teksten die Janin aanleverde, waren in een keer raak. Het bespaart dus veel tijd en energie om hulp in te roepen bij het schrijven. De tijd en energie die je overhoudt, kun je gebruiken voor het creatieve proces.

Janin is bijzonder plezierig om mee samen te werken. Ze houdt zich aan deadlines en is goed bereikbaar. Ze is flexibel en vraagt goed door voordat ze aan een taak begint. Het resultaat is daardoor goed!’

 

Het persoonlijke verhaal van deze klant zette ik als ghostwriter om in een boek.

“Ik waardeerde je inlevingsvermogen, expertise en rust. Ook je eerlijkheid, dat je het proces niet kon afdwingen hier en daar. En dat heeft een fantastisch boek opgeleverd. Mijn woorden, maar dan door jou zo mooi op papier verwoord. Het is heel erg leesbaar, iedereen leest het ‘in één ruk uit’.

Ik wilde wel weten of de investering naar het gewenste eindresultaat zou leiden. Het pakte heel goed uit, we zijn altijd open en duidelijk naar elkaar geweest. Je hebt me echt verbaasd, en ik misschien mezelf ook wel. Echt super goed gedaan.

Een boek is heel persoonlijk, en in mijn geval ook een heel proces. Een van werken en verwerken. Dan moet je je met je co-writer en je team heel veilig kunnen voelen, je kwetsbaarheid kunnen tonen. En ook respect kunnen tonen voor de personen die in het boek voorkomen. Je moet iemand hebben die er objectief naar kan kijken. Dat heb jij allemaal in je.”